ШАЪН, ҚАДР-ҚИММАТ ВА ИШЧАНЛИК ОБРЎСИНИ ҲИМОЯ ҚИЛИШНИНГ ҲУҚУҚИЙ ТАБИАТИ ВА ШАРТЛАРИ - УЛУГБЕКОВ , Баходир (YURIST AXBOROTNOMASI, 2023)
Мақолада фуқаролик ҳуқуқида инсоннинг шаъни ва қадр-қимматини ҳимоя қилишнинг юридик жиҳатларини таҳлил қилади. Хусусан, назария ва амалиётда шахсий номулкий ҳуқуқларнинг ҳимояси билан боғлиқ масалалар, шаън, қадр-қиммат, ишчанлик обрўсининг ҳуқуқий категория сифатида тартибга солинишида баҳсли ҳолатларнинг мавжудлигини кўрсатиб асослайди. Шаън қадр-қиммат ва ишчанлик обрўсини бадном қилувчи маълумотларни тарқатиш ҳамда сўз эркинлиги чегараларини аниқлаш, ишчанлик обрўси тушунчасининг юридик адабиётларда фақат тадбикорлик фаолияти субъектларига нисбатан қўлланилиши шу билан бирга шаън, қадр-қимматни ҳимоясида зиённи қоплаш муаммоларига эътибор қаратади. Шунингдек, шахснинг яхши ном ва обрўга бўлган ҳуқуқи борасидаги нормалар таҳлил этилади ҳамда ушбу тушунчаларни ишчанлик обрўси билан кенг маънода қўллаш билан боғлиқ тавсиялар келтирилади. Мақолада шаън, қадр-қиммат ва ишчанлик обрўсини ҳимоя қилишдаги учта шартнинг мавжуд бўлиши ҳақида таҳлил келтирилади ҳамда тегишли хулосалар асосида таклифлар берилади.