РАҚАМЛИ СУД ИШ ЮРИТУВИ ЖАРАЁНИГА ЎТИШНИНГ ЗАМОНАВИЙ ТЕНДЕНЦИЯЛАРИ - РУЗИНАЗАРОВ , Шухрат (YURIST AXBOROTNOMASI, 2024)
Ушбу мақолада илк маротаба рақамли процессуал суд иш юритуви жараёнига ўтишга оид илмий доктрина тушунчаси ва моҳияти тизимли ўрганилган. Низоларни онлайн ҳал этишнинг рақамли процессуал хусусиятлари ёритилган. Рақамли суд ишларини юритишда ахборот-коммуникация технологиялар татбиқ этишнинг асослари ва рақамлашган тартиб-таомиллар тавсифлаб берилган. Шунингдек, фуқаролар ва тадбиркорлик субъектларига кўрсатиладиган интерактив электрон хизматлар турларини кенгайтириш, ҳар бир мурожаатни кўриб чиқиш жараёнининг онлайн кузатиб борилишини таъминлаш масалалари таҳлил этилган. Суд мажлисларида масофадан туриб, жумладан мобил қурилмалар ва электрон ҳамкорликнинг бошқа шакллари орқали иштирок этиш имкониятини кенгайтириш асослари кўриб чиқилган. Бундан ташқари, суднинг ахборот тизимлари, маълумотлар базалари ва бошқа дастурий маҳсулотлари ахборот ва киберхавфсизлигини таъминлаш масалалари тадқиқ этилган. Тадқиқот натижасига кўра, рақамли процессуал суд иш юритуви жараёнига ўтишга оид муоммоли-мақсадли масалалар бўйича муаллифлик ёндашувлари ва илмий концептуал нуқтаи-назарлар асослаб берилган.