ИҚЛИМ ЎЗГАРИШИ МУАММОЛАРИНИНГ ҲАЛҚАРО ИНСОН ҲУҚУҚЛАРИ ҲИМОЯСИГА ТАЪСИРИ - ИСМОИЛОВ , Самандар (YURIST AXBOROTNOMASI, 2024)
Ушбу мақола иқлим ўзгариши муаммолари ва халқаро инсон ҳуқуқлари бузилиши ўртасидаги ўзаро боғлиқликни тадқиқ этиб, иқлим ўзгаришининг яқинлашиб келаётган таҳдидларига ҳуқуқий ва сиёсий ечим ишлаб чиқиш зарурлигини таъкидлайди. Мақола иқлим ўзгаришининг келажак авлодларга номутаносиб таъсирини таъкидлаб, инсон ҳуқуқлари, жумладан, келажакда сув ва табиий ресурслар каби муҳим ресурслардан фойдаланиш ҳуқуқларини чекланишини келтириб ўтади. Муаллиф авлодлараро адолатга эришиш учун ҳукуматлар биринчи ўринга қўйиши керак бўлган ҳуқуқий ва сиёсий соҳадаги тўртта асосий йўналишларни таклиф этади. Яъни, давлатлар томонидан иқлим муаммоларини юмшатишга қаратилган халқаро шартномаларга риоя қилмаслик масалаларини ҳал қилиш, қайта тикланувчи энергия манбаларидан фойдаланишни тезлаштириш, иқлим қочқинлари учун сиёсий бошпана бериш тартибини қайта кўриб чиқиш ва ушбу ташаббусларни узлуксиз молиялаштириш тизимини яратиш бўйича таклифлар илгари сурилган. Мақолада хулоса қилинадики, ушбу чора-тадбирлар иқлим ўзгариши муаммоларни камайтириш ва келажак авлодлар учун адолатни таъминлашда муҳим аҳамиятга эга.