XALQARO INSON HUQUQLARI TIZIMIDA SOG’LIQQA BO’LGAN HUQUQINING MAZMUNI VA ASOSIY TAMOYILLARINI TAHLIL QILISH - GAFUROVA , Nozimaxon (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Ushbu maqolada zamonaviy inson huquqlarining xalqaro huquq tizimida mustaqil kategoriya sifatida taqdim etilgan sog’liqqa bo'lgan huquqning mazmuni va asosiy tamoyillari qiyosiy-huquqiy tahlil qilingan. Sogliqqa bo'lgan huquqning murakkab huquqiy tabiatidan kelib chiqib, tartibga solishning kompleks xususiyati bilan tavsiflanadi, uni amalga oshirish sifati boshqa ko‘plab inson huquqlarini amalga oshirishda aks etishi aniqlandi. Shu bilan birga, sog’liqqa bo'lgan huquqning o‘ziga xos xususiyati, individual huquq va majburiyatlar, shuningdek, davlat va hatto xalqaro majburiyatlar majmuidir, ular birgalikda global va individual salomatlikni ta’minlashga qaratilgan. Shu munosabat bilan alohida (favqulodda) sharoitlarning doimiy paydo bo‘lishi davrida individ huquq va erkinliklarining boshqa individ bilan yoki individ huquq, erkinlik va manfaatlarining jamiyat bilan yoki davlat bilan adolatli nisbatini aniqlash masalasi dolzarb muammo ekanligi namoyon bo’ldi. Ushbu masalalarni inobatga olgan holda sogliqqa bo'lgan huquqning asosiy tamoyillari ishlab chiqildi.