ТЕЗКОР-ҚИДИРУВ ФАОЛИЯТИДА ИНСОН ҲУҚУҚЛАРИ, ЭРКИНЛИКЛАРИ ВА ҚОНУНИЙ МАНФААТЛАРИНИ ТАЪМИНЛАШГА ОИД ҲУҚУҚИЙ МУНОСАБАТЛАР ТАҲЛИЛИ - БОБОМУРОДОВ , Фарход (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Мақолада тезкор-қидирув фаолиятида инсон ҳуқуқлари, эркинликлари ва қонуний манфаатларини таъминлашга оид ҳуқуқий муносабатларнинг мазмуни таҳлил қилиниб, тезкор-қидирув фаолияти иштирокчиларининг рўйхати таснифланган. Мазкур масалада йигирмадан ортиқ ҳуқуқшунос олимларнинг фикрлари билан илмий баҳсга киришиб, “Тезкор-қидирув муносабатлари” тушунчасига муаллифлик таърифи ишлаб чиқилган. Муаллифнинг фикрича, жиноятларни тез ва тўла очишда, мақбул далилларни инсон омилисиз тўплаш масаласида шахсни иқрорлик кўрсатувини олиш эмас, балки замонавий криминалистик ва суд экспертиза тадқиқотлари ўтказилиб, ахборот технологияларини кенг қўллаган ҳолда уларнинг айбини бошқа далиллар билан исботлашга устуворлик бериш ёндашувида фаолиятни ташкил этишга эътибор қаратиш, шунингдек, аксарият МДҲ давлатларининг Олий аттестация комиссияси белгиланган юридик фанлар тармоғининг ихтисосликлар рўйхати ҳамда ҳуқуқни муҳофаза қилувчи органларнинг олий таълим муассасаларида ташкил этилган “Криминалистика ва суд экспертизаси” ва “Тезкор-қидирув фаолияти” йўналишидаги кафедраларда ўқитиладиган мутахассислик фанларнинг номланишига мувофиқ “12.00.09” ихтисослик номини “Жиноят просесси. Криминалистика ва суд экспертизаси; тезкор-қидирув фаолияти” мазмунида баён этиш мантиқан тўғри деб ҳисоблаб, мазкур йўналишларида тадқиқотлар олиб бориш учун “Тезкор-қидирув фаолиятининг илмий-таълим портали”ни яратиш таклифи илгари сурилган.