ХАЛҚАРО МИГРАЦИЯНИ БОШҚАРИШНИНГ ИНСТИТУЦИОНАЛ ТУЗИЛМАСИНИ ШАКЛЛАНТИРИШ БОРАСИДА ЗАМОНАВИЙ ЁНДАШУВЛАР - РАСУЛОВ , Журабек (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Мазкур мақолада миграция жараёнларини глобал бошқариш тизимини шаклланиши борасидаги халқаро ҳамжамиятнинг саъй-ҳаракатлари илмий-назарий жиҳатдан таҳлил қилинган. Муаллиф узоқ муддатли истиқболда халқаро миграция билан боғлиқ мавжуд институционал тузилмани янада чуқурроқ қайта кўриб чиқиш зарурлигини қайд этади. Шунингдек, мақолада БМТ тизимига кирувчи кўп сонли тузилмалар фаолиятини ўрганган ҳолда уларни кенг доирасини учта асосий тоифага ажратиш мумкинилиги таъқидланади. Мақолада глобал миграцияни бошқаришнинг умумий тизими мўрт бўлиб, ҳар томонлама ва келишилган институционал асосни таъминлай олмаслиги юзасидан фикрлар билдирилиб, бу борада мавжуд халқаро тузилмалар фаолияти самарадорлиги борасида хулосалар қилинган.