AZIMOV Saidbek Ibragimovich HOZIRGI HUQUQIY MUHITDА OMBUDSMАN INSTITUTI TUSHUNCHАSI - AZIMOV, Saidbek (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Mazkur maqolada zamonaviy huquqiy dunyoning asosiy institutlaridan biri sifatida Ombudsman tushunchasi koʼrib chiqiladi. Muallif Ombudsman institutining shved ildizlariga murojaat qilgan holda uning kelib chiqishi va rivojlanish jarayonini tahlil qiladi, shundan soʼng ushbu amaliyot boshqa huquqiy tizimlarga qanday tarqalganiga eʼtibor qaratadi. Ombudsman faoliyatining asosiy printsiplari (mustaqillik, xolislik, ochiqlik) va shaxs huquq va erkinliklarini taʼminlashda, qonun ustuvorligini kafolatlashda davlat bilan fuqarolar oʼrtasida vositachi sifatida tutgan roli har tomonlama yoritiladi. Maqolada Ombudsman institutining turli modellari (umumiy, ixtisoslashgan, parlament Ombudsmani va h.k.), shuningdek, turli mamlakatlar huquqiy tartibga solishining oʼziga xos jihatlari haqida ham maʼlumot beriladi. Muallif Ombudsmanni huquqiy madaniyat va fuqarolik jamiyatini mustahkamlashda muhim mexanizm sifatida eʼtirof etib, bu institutning zamonaviy dunyoda vakolatlari kengayishi va rivojlanishi istiqbollariga eʼtibor qaratadi.