АБДУРАШИДОВА Зарина Турғун қизи ФУҚАРОЛИГИ БЎЛМАГАН ХОТИН-ҚИЗЛАР ҲУҚУҚЛАРИНИ ҲИМОЯ ҚИЛИШНИНГ АЙРИМ МАСАЛАЛАРИ - АБДУРАШИДОВА, Зарина (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Мазкур мақолада муаллиф томонидан хотин-қизларнинг фуқаросизлиги билан боғлиқ муносабатлардан келиб чиқадиган муаммолар таҳлил қилинган. Хусусан, тадқиқот давомида фуқаролиги бўлмаган хотин-қизлар, жумладан ногиронлиги бўлган фуқаролиги бўлмаган хотин-қизларнинг фуқаросизлиги натижасида келиб чиқадиган муаммолар, уларнинг сабаблари ўрганилган. Шунингдек, БМТ Қочоқлар ишлари бўйича Олий комиссари бошқармаси томонидан ишлаб чиқилган 2014-2024 йилларга мўлжалланган Фуқаросизликка барҳам бериш бўйича Глобал ҳаракатлар режаси доирасида хотин-қизлар фуқаросизлигининг олдини олиш, камайтириш ва бартараф этиш юзасидан амалга оширилган айрим натижалари баён этилган. Фуқаролиги бўлмаган хотин-қизлар ҳуқуқларини ҳимоя қилиш тизимини янада такомиллаштириш юзасидан таклиф ва тавсиялар ишлаб чиқилган.