COVID 19 ПАНДЕМИЯСИ ДАВОМИДА ИНСОН ҲУҚУҚЛАРИ ВА АСОСИЙ ЭРКИНЛИКЛАРИНИ ҲИМОЯ ҚИЛИШ ТЎҒРИСИДАГИ ЕВРОПА КОНВЕНЦИЯСИНИНГ 15-МОДДАСИ ДОИРАСИДА МАЖБУРИЯТЛАРГА РИОЯ ЭТИШДАН ЧЕТГА ЧИҚИШ ВА ИНСОН ҲУҚУҚЛАРИ ЎЛЧАМЛАРИ - СУЮНОВА, Кумуш (YURIST AXBOROTNOMASI, 2021)
Кўпгина ҳуқуқий тизимларда фавқулодда ҳолат-таниқли ва тан олинган ҳуқуқий восита бўлиб, инсон ҳуқуқлари меъёрларидан маълум даражада четга чиқиш имконини беради. Бироқ айрим ҳолларда фавқулодда вазиятлар ҳукуматларни ўз ҳокимиятини мустаҳкамлаш, демократик институтларни заифлаштириш ва сиёсий рақибларни бостириш учун қулай баҳона билан таъминлайди. COVID-19 пандемиясининг кўлами ва зўравонлиги аниқ соғлиқни сақлаш хавфи даражасига кўтарилди ва барча ЕвропаКенгаши давлатлари ўртасида муайян ҳуқуқларга чекловларни оқлаши мумкин бўлган кенг кўламли ҳуқуқий жавобларни келтириб чиқарди. Аммо, дерогация қоидаларини қўллашда мутаносиблик тамойилидан ташқарига чиқиш хавфи мавжуд бўлиб, бу ҳокимиятни суиистеъмол қилишга олиб келиши мумкин. Бироқ, COVID-19 пандемияси доирасида, фавқулодда ҳолатнинг расмий еълон қилиниши ва инсон ҳуқуқлари тўғрисидаги шартномаларнинг айрим бандларидан воз кечиш тўғрисидаги хабарнома белгиланган муддат доирасида юборилиши фавқулодда ваколатларни чеклашда ижобий таъсир кўрсатиши мумкин.