VOYAGA YETMAGANLARNI HUQUQ VA MANFAATLARINI TA’MINLASHDA JINOIY-HUQUQIY SIYOSATNING AHAMIYATI - ASHUROVA, Nilufar (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Mazkur maqolada O‘zbekiston Respublikasida voyaga yetmaganlarning jinoiy-huquqiy himoyasini ta’minlashning dolzarb muammolari hamda ushbu sohadagi davlat siyosatining ustuvor yo‘nalishlari tahlil qilingan. Muallif voyaga yetmaganlarga nisbatan huquqbuzarliklar va jinoyatlarning oldini olish, ularni huquqiy, ijtimoiy va psixologik jihatdan muhofaza qilish masalalariga kompleks yondashadi. Maqolada Belsov, Andreev, Ryabova, Seregina, Nikolaeva, Strokov va Alisievich kabi taniqli huquqshunos olimlarning qarashlari tahlil qilinib, ularning afzal va kamchilik tomonlari tanqidiy o‘rganiladi. Shuningdek, bolalarga nisbatan transmilliy jinoyatlar (odam savdosi, ekspluatatsiya, majburiy mehnat va h.k.) va ularga qarshi kurashishda xalqaro huquqiy mexanizmlarning ahamiyati yoritilgan. O‘zbekistonda demografik o‘zgarishlar sharoitida voyaga yetmaganlar huquqlarini himoya qilishning samarali usullari taklif qilinadi. Muallif huquqiy ta’sir etuvchi choralarni faqat jazoga qaratmasdan, balki profilaktik va tarbiyaviy vositalar bilan uyg‘unlashtirish zarurligini asoslab beradi. Maqola voyaga yetmaganlar bilan ishlashda zamonaviy yondashuvlarni shakllantirishga qaratilgan ilmiy va amaliy tavsiyalarni o‘z ichiga oladi.