O‘ZBEKISTONDA SUN’IY INTELLEKTNI TARTIBGA SOLUVCHI HUQUQIY NORMALAR VA KELGUSIDAGI MUHIM QADAMLAR - YOQUBJONOV, Ma’rufjon (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Ushbu maqolada O‘zbekiston Respublikasida sun’iy intellekt (SI) sohasini huquqiy tartibga solishning amaldagi normativ-huquqiy bazasi tahlil qilinadi. Tadqiqotning maqsadi – SI texnologiyalarini milliy qonunchilik doirasida samarali boshqarish uchun huquqiy asoslarni aniqlash, mavjud bo‘shliqlarni belgilash va ularni bartaraf etish yo‘llarini taklif etishdan iborat. Tadqiqot natijasida SI ning huquqiy maqomini aniq belgilash, algoritmlarning shaffofligi, javobgarlik mexanizmlari, shaxsiy ma’lumotlar xavfsizligi hamda milliy innovatsion ekotizimni rivojlantirish bo‘yicha zaruriy choralar asoslab beriladi. Ilmiy yangilik sifatida, maqolada O‘zbekistonda SI bo‘yicha maxsus huquqiy rejimlar, strategiyalar va ilmiy-tadqiqot institutlarining o‘rni tizimli ravishda yoritiladi. Bundan tashqari, SIni tartibga solishda yagona milliy konsepsiyani ishlab chiqish, qaror qabul qilish jarayonida shaffoflik va javobgarlikni ta’minlash hamda sud-huquq amaliyotiga SI texnologiyalarini huquqiy asosda integratsiya qilish zarurligi sababli kelgusida SI texnologiyalarini huquqiy jihatdan tartibga solish bo‘yicha milliy konsepsiya ishlab chiqish hamda xalqaro standartlarga mos huquqiy model yaratish bo’yicha taklif va tavsiyalar ishlab chiqilgan.