СОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ ПРАВОВОГО РЕГУЛИРОВАНИЯ КРУПНЫХ СДЕЛОК В ХОЗЯЙСТВЕННЫХ ОБЩЕСТВАХ УЗБЕКИСТАНА: СРАВНИТЕЛЬНО-ПРАВОВОЙ АНАЛИЗ И ПРЕДЛОЖЕНИЯ ПО РЕФОРМИРОВАНИЮ - КАМАЛОВА, Гулноза (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Maqolada O‘zbekiston Respublikasi korporativ qonunchiligida yirik bitimlarni huquqiy tartibga solish masalalari ko‘rib chiqilgan hamda Rossiya Federatsiyasi, Qozog‘iston Respublikasi va Belarus Respublikasi qonunchiligi bilan qiyosiy-huquqiy tahlil o‘tkazilgan. Qonunlar, normativ-huquqiy hujjatlar, doktrinal yondashuvlar va huquqni qo‘llash amaliyotining cheklanganligi tahlili jarayonida o‘zbek modelining asosiy bo‘shliqlari aniqlangan. Aniqlanishicha, ularga bitimlarni odatdagi xo‘jalik faoliyatiga kiritish mezonlarining noaniqligi, ularni ma’qullash tartib-taomillarining parchalanib ketganligi, keyinchalik rozilik (tasdiqlash) berish mexanizmining mavjud emasligi, shuningdek sud qarorlarining past darajadagi prognoz qilinuvchanligi kiradi. Qiyosiy tadqiqot doirasida ma’lum bo‘ldiki, qo‘shni yurisdiktsiyalarda ushbu muammolar yanada aniq miqdoriy va funksional mezonlar, batafsil korporativ tartib-taomillar hamda jamiyat va uning ishtirokchilari manfaatlarini himoya qilishning rivojlangan mexanizmlari orqali qisman bartaraf etilgan. Shu asosda milliy qonunchilikni modernizatsiya qilish yo‘nalishlari shakllantirilgan, jumladan korporativ nazorat tartibini unifikatsiya qilish, direktorlarning axborotni oshkor etish va manfaatlar to‘qnashuvining oldini olish bo‘yicha majburiyatlarini kengaytirish, ratifikatsiya institutini joriy etish, shuningdek kelishuv tartibi buzilishining huquqiy oqibatlarini normativ jihatdan mustahkamlash. Baholashlar shuni ko‘rsatadiki, taklif etilgan choralarni amalga oshirish huquqiy aniqlikni oshirishga, korporativ xatarlarni kamaytirishga va milliy iqtisodiyot hamda korporativ sektor isloh qilinayotgan sharoitda O‘zbekistonda korporativ boshqaruv samaradorligini mustahkamlashga xizmat qiladi.