AVTOTRANSPORT LOGISTIKA SOHASIDA MANFAATLAR TO‘QNASHUVINI BOSHQARISH MASALALARI - ESHONQULOV, Azimjon (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Ushbu maqolada O‘zbekistonning avtotransport-logistika sohasida manfaatlar to‘qnashuvini boshqarishning huquqiy va institutsional jihatlari tizimli ravishda tahlil qilinadi. Mavzu davlat boshqaruvi va avtotransport sohasida shaffoflik, halollik hamda korrupsiyaning oldini olish masalalari bilan bevosita bog‘liq bo‘lib, ayniqsa litsenziyalash, ruxsatnoma berish va nazorat-inspeksiya faoliyatida yuzaga keladigan huquqiy xatarlarni ochib beradi. Ishning asosiy maqsadi – avtotransport logistika sohasida manfaatlar to‘qnashuvi paydo bo‘lishiga sabab bo‘layotgan omillarni aniqlash, amaldagi qonunchilikni baholash va ularni bartaraf etish bo‘yicha ilmiy-amaliy takliflar ishlab chiqishdan iborat. Maqolada 2024-yilda qabul qilingan “Manfaatlar to‘qnashuvi to‘g‘risida”gi Qonun normalari avtotransport sohasi misolida tahlil qilinib, transport nazorati inspeksiyasi faoliyatidagi potensial manfaatdorlik holatlari ko‘rsatib berilgan. Shuningdek, Yevropa Ittifoqi, AQSH va Janubiy Koreya tajribasi asosida manfaatlar to‘qnashuvini boshqarishning samarali mexanizmlari o‘rganilgan. Tadqiqot natijasida litsenziyalash va nazorat jarayonlarini raqamlashtirish, manfaatdorlik deklaratsiyalarini joriy etish, mustaqil va jamoatchilik nazoratini kuchaytirish avtotransport logistikasi sohasidagi manfaatlar to‘qnashuvi bilan bog‘liq huquqbuzarliklarning oldini olishda muhim ahamiyat kasb etishi asoslab berilgan. Ishning ilmiy yangiligi shundaki, manfaatlar to‘qnashuvi muammosi ilk bor O‘zbekiston avtotransport logistika sohasi kontekstida kompleks huquqiy tahlil qilinadi.