МЕҲНАТ МИГРАЦИЯСИНИ ХАЛҚАРО-ҲУҚУҚИЙ ТАРТИБГА СОЛИШНИНГ АЙРИМ ЖИҲАТЛАРИ - САТТОРОВ, Дилшод (YURIST AXBOROTNOMASI, 2022)
Мақолада халқаро меҳнат миграцияси масалаларини тартибга солувчи асосий халқаро шартномаларнинг ҳуқуқий табиати, “меҳнаткаш-мигрант” тушунчасининг универсал ва минтақавий халқаро шартномаларда мустаҳкамланишининг ўзига хос жиҳатлари таҳлил қилинган. Муаллиф меҳнаткаш-мигрантлар мақомини универсал даражада халқаро-ҳуқуқий тартибга солиш уларнинг ҳуқуқ субъектлилигини тан олиниши эканлиги, халқаро шартномаларда “меҳнаткаш мигрант” тушунчасига берилган таърифлар унинг қабул қилувчи мамлакатда қонуний асосда бўлувчи ва ишловчи меҳнаткаш-мигрантлар тоифаси учунгина мўлжалланганлиги, “ноқонуний меҳнаткаш мигрант” тушунчасига аниқ ҳуқуқий таърифнинг мавжуд эмаслиги эса халқаро ҳуқуқдаги бўшлиқлардан бири эканлигини тўғрисида хулосага келади. Шунингдек, БМТнинг 1990 йилги Барча меҳнаткаш мигрантлар ва уларнинг оила аъзолари ҳуқуқларини ҳимоя қилиш тўғрисидаги халқаро конвенциясининг 2-моддаси, 2-бандига “ноқонуний меҳнаткаш мигрант” тушунчасининг таърифини аниқ белгилаб қўйиш лозимлиги юзасидан таклиф билдирилади.