БОЛГАРИЯ РЕСПУБЛИКАСИ ЖИНОЯТ КОДЕКСИДА ЖАЗОНИ ЕНГИЛЛАШТИРУВЧИ ВА ҚИЛМИШНИНГ ЖИНОИЙЛИГИНИ ИСТИСНО ҚИЛУВЧИ ҲОЛАТЛАР (ҚИЁСИЙ ТАҲЛИЛ) - ИСЛОМОВ, Бунёд (YURIST AXBOROTNOMASI, 2022)
Мақолада Болгария Республикаси ва Ўзбекистон Республикаси Жиноят кодексларининг амалдаги таҳрири бўйича жазони енгиллаштирувчи ва қилмишнинг жиноийлигини истисно қилувчи ҳолатларни ҳисобга олиш масалалари қиёсий таҳлил қилинган. Бу борада жазони енгиллаштириш институти яхлит равишда, шу жумладан руҳий ҳолатнинг бузилиши ҳолатида содир этилган жиноятлар, тамом бўлмаган жиноятлар ва иштирокчиликда содир этилган жиноятлар учун жазо тайинлаш масалалари, шунингдек вояга етмаганларнинг жавобгарлиги хусусиятлари ҳамда жиноят содир этишдан ихтиёрий қайтиш институти кўриб чиқилган. Қиёсий таҳлил натижалари юзасидан юқорида қайд этилган жиноят қонунларининг ўхшаш ва фарқли жиҳатлари аниқланиб, хулосалар келтирилган ҳамда якуний фикр сифатида Болгариянинг айрим жиноят-ҳуқуқий нормаларини Ўзбекистон Республикаси жиноят қонунига татбиқ қилишга доир таклифлар тақдим қилинган.