ЎЗБЕКИСТОНДА ХЎЖАЛИК ШИРКАТЛАРИНИНИГ ҲУҚУҚИЙ ТАБИАТИ - ДЖУМАНОВ , Аскар (YURIST AXBOROTNOMASI, 2023)
Мақолада хўжалик ширкатларининг ҳуқуқий табиати, уларнинг таърифи ва асосий хусусиятлари ўрганилади. Ушбу материалда Ғарб давлатлари ва Ўзбекистондаги хўжалик ширкатларининг тизимли тамойилларининг қиёсий таҳлили келтирилган. Мақолада тарихий нуқтаи назардан хўжалик ширкат эволюциясига эътибор қаратилган. Мазкур ишда кўпгина мамлакатларда хўжалик ширкатлари юридик шахс эмаслигини таъкидлайди. Муаллифнинг таъкидлашича, уюшма назарияси ва юридик шахс назариясининг қўлланилишига қараб хўжалик ширкатлиги ҳақидаги тушунча ҳам, унинг амалий қўлланилиши ҳам ўзгаради. Материалда масъулияти чекланган жамият ва хўжалик ширкатининг алоҳида муассасалар сифатида пайдо бўлишининг асосий шартлари кўрсатилган. Мақолада бизнес шерикликларининг машҳур эмаслигининг асосий сабаблари кўрсатилган. Муалиф масъулияти чекланган жамиятлар асосан Ўзбекистонда ташкил этилиши, хўжалик ширкатлари назарияси ўзгартирилмаса, улар қонунчилик соҳасидан чиқариб ташланиши мумкинлигига эътибор қаратади.