O‘ZBEKISTON RESPUBLIKASIDA PARALLEL IMPORT VA UNI MILLIY QONUNCHILIKGA KIRITISH ZARURATI - LOBANOVA , Galina (YURIST AXBOROTNOMASI, 2023)
Ushbu maqola O‘zbekiston Respublikasining parallel import masalalari bo‘yicha huquqni qo‘llash amaliyoti bilan bog‘liq asosiy muammolarni aniqlaydi va o‘rganadi, ushbu atamani milliy qonunchilikka uning ta’rifi bilan kiritish zaruriyatini asoslaydi. Bozorimizga turli yo‘nalishlarda kirishni xohlovchi investorlar uchun yuzaga keladigan muammolar ko‘rib chiqiladi. Milliy qonunchilikda intellektual mulk huquqlarining tugash rejimlari, shuningdek tovar belgisidan foydalanish va uni tasarruf etishning mutlaq huquqi ko‘rib chiqiladi. Xorijiy investitsiyalarning kirib kelishi va mamlakat eksport salohiyatining rivojlanishiga bevosita salbiy ta’sir ko‘rsatuvchi holatlar bayon etilgan. Parallel import (intellektual mulk huquqlarining tugashi) masalalarini to‘g‘ridan-to‘g‘ri amaliyotda tartibga soluvchi normativ-huquqiy hujjatlarni qo‘llash sohasidagi tizimli muammolar, jumladan, sud-huquq sohasidagi vaziyat tahlil qilindi. “Paralel import”, “kulrang import”, “kontfakt” kabi tushunchalar va ular orasidagi mavjud farqlar tahlil qilinadi. Maqolada tovar belgilariga bo‘lgan huquqlarning xalqaro miqyosda tugatilishi tamoyilining amalda qo‘llanilishi nima uchun mamlakatimiz iqtisodiyoti va investitsiya muhitining holatiga salbiy ta’sir ko‘rsatishi misolida keltirilgan.