НОДАВЛАТ НОТИЖОРАТ ТАШКИЛОТЛАРИ ТАШКИЛИЙ-ҲУҚУҚИЙ ШАКЛИНИНГ НАЗАРИЙ-ҲУҚУҚИЙ МАСАЛАЛАРИ - ШИРИНОВ, Джахонгир (YURIST AXBOROTNOMASI, 2021)
Мақолада нодавлат нотижорат ташкилотининг ташкилий-ҳуқуқий шаклига, унинг фаолияти мақсадига, таъсисчиларининг ҳуқуқий мақомига, шунингдек уюшма, жамоат фонди, муассаса, жисмоний ва юридик шахслар бирлашмаси каби нодавлат нотижорат ташкилотларнинг шаклларига таърифлар келтирилган. Соҳа бўйича мустақил изланишлар олиб борган хориж олимларининг фикрлари асосида миллий қонунчиликнинг тегишли нормалари чуқур таҳлил этилган. Шунингдек, агарда иштирокчиларнинг қарорига мувофиқ уюшмага (иттифоққа) ва ўзга бирлашмага тадбиркорлик фаолияти билан шуғулланиш вазифаси юклатилса, бундай уюшма (иттифоқ) ва ўзга бирлашма хўжалик ширкати ёки жамиятига айлантирилиши кераклиги ёхуд тадбиркорлик фаолиятини амалга ошириш учун хўжалик жамиятлари тузиши ёки уларда иштирок этиши мумкинлиги бўйича Ўзбекистон Республикаси Фуқаролик кодексининг тегишли нормалари кўрсатиб берилган. Бундан ташқари, муаллиф томонидан қонунларда уюшма (иттифоқ)ни нафақат “нодавлат нотижорат ташкилотлари” томонидан, балки ҳар қандай “юридик шахслар” томонидан таъсис этилишини назарда тутиш лозимлиги бўйича асосли таклифлар келтирилган.