SUD EKSPERTIZA TADQIQOTI USLUBLARI TIZIMIDA EKSPERIMENTNING O‘RNI - ABDULLAEV , Rustam (YURIST AXBOROTNOMASI, 2023)
Maqolada kriminalist olimlarning nazariy qarashlarni o‘rganish va umumlashtirish asosida ekspert eksperimenti tushunchasi, eksperiment jarayonlarini zamonaviy IT-texnologiyalarni qo‘llab o‘tkaziladigan (dasturiy, eektron, axborotli, telekommunikatsiyaviy) eksperiment bilan to‘liq almashtirish masalalari o‘rganilgan. Tadqiqotlar natijalariga asoslanib, matematik modellashtirish, shuningdek kuzatish (ko‘zdan kechirish), taqqoslash, ta’riflash va o‘lchashlarni barcha turdagi eksperimentlar uchun umumiy uslublarga kiritish taklif qilingan. Kriminologik modellashtirish uslubini esa, matematik modellashtirish, boshqa matematik uslublar (hisoblash, o‘lchash va geometrik qayta tiklash) bilan bir qatorda, barcha turdagi ekspert eksperimentlari uchun bir xil darajada qo‘llaniladigan umumiy tadqiqot uslubi sifatida tasniflanishi tavsiya etilgan.