AN’ANAVIY BILIMLAR VA ULARNING HUQUQIY IFODASI BO‘YICHA BA’ZI MASALALAR - TOSHKANOV , Nurbek (YURIST AXBOROTNOMASI, 2024)
Maqolada intellektual mulk, uning jahon iqtisodiyotida tutgan o‘rni xususida so‘z yuritilgan. Yangi tahrirdagi O‘zbekiston Respublikasi Konstitutsiyasida ijodiy faoliyat erkinligi va intellektual mulkning qonun bilan muhofaza qilinishi kafolatlari belgilanganligiga to‘xtalingan. Shuningdek, an’anaviy bilimlar shaklidagi jamoaviy intellektual mulk, ularni huquqiy tartibga solishning ayrim masalalari bayon etilgan. An’anaviy bilimlar tushunchasi, turlari, tartibga solish modellari hamda mazkur sohadagi ilmiy-yondashuvlar yoritilgan. Ushbu bilimlarni tartibga solish bo‘yicha xalqaro va xorijiy davlatlar qonunchiligidan misollar keltirib o‘tilgan. Milliy huquqni qo‘llash amaliyotida kuzatilayotgan ayrim keyslar misolida an’anaviy bilimlarni milliy qonunchilikda tartibga solish istiqbollarini ochib berishga harakat qilingan. Bunda xalqaro va xorijiy amaliyotda mavjud huquqiy tartib solish modellari hamda qonunchilik shakllaridan qaysi birini tanlash maqsadga muvofiqligi yuzasidan fikrlar bildirib o‘tilgan.