JINOYAT PROTSESSIDA EKSPERT XULOSASIDAN FOYDALANISH: ANGLO-SAKSON HUQUQ OILASI DAVLATLARI MISOLIDA - ESHNAZAROV , Murodqosim (YURIST AXBOROTNOMASI, 2024)
Mazkur maqolada anglo-sakson huquq oilasiga mansub bo‘lgan davlatlar, xususan, Amerika Qoʻshma Shtatlari, Buyuk Britaniya, Avstraliya va Irlandiya jinoyat protsessida ekspert xulosasiga oid normalar milliy qonunchiligimiz bilan qiyosiylangan holda tadqiq qilingan. Xususan, anglo-sakson huquq oilasiga mansub bo‘lgan davlatlarda ekspert xulosasining daliliy ahamiyati, uning isbot qilishda tutgan o‘rni, ekspert xulosasini baholash mezonlari hamda ekspert xulosasiga qo‘shilmagan holda qaror qabul qilishning huquqiy oqibatlari kabi masalalar qonunchilik normalari va xorijiy olimlarning ilmiy qarashlari misolida o‘rganilgan. Amalga oshirilgan tadqiqot natijalariga ko‘ra ilmiy-nazariy xulosalar chiqarilib, milliy qonunchiligimizni takomillashtirishga qaratilgan takliflar, xususan Oʻzbekiston Respublikasi Jinoyat-protsessual kodeksining 187-moddasini ekspert xulosasidagi sud tomonidan nomaqbul deb topilgan dalillarga asoslangan xulosalar ham nomaqbul hisoblanishi va bunday xulosalardan dalil sifatida foydalanish taqiqlanishini nazarda tutuvchi yangi norma bilan toʻldirish taklif etilgan.