ХАЛҚАРО-ҲУҚУҚИЙ СТАНДАРТЛАР АСОСИДА МЕҲНАТ МУНОСАБАТЛАРИДА ГЕНДЕР ТЕНГЛИКНИ ТАЪМИНЛАШНИНГ ДОЛЗАРБ МАСАЛАЛАРИ - САЙДИВАЛИЕВА , САЙДИВАЛИЕВА (YURIST AXBOROTNOMASI, 2024)
Мақола халқаро ҳуқуқий норма ва талаблар асосида меҳнат муносабатлари соҳасида гендер тенглигини таъминлашнинг долзарб муаммоларига бағишланган. Гендер тенглигини таъминлаш борасидаги ва меҳнат соҳасида аёллар ва эркаклар ҳуқуқларини ҳимоя қилишга қаратилган асосий халқаро ҳужжатлар, жумладан, Халқаро меҳнат ташкилоти (ХМТ) конвенциялари ва БМТ ҳужжатлари кўриб чиқилади. Гендер тенглигига эришиш йўлидаги мавжуд тўсиқлар, масалан, иш жойидаги гендер дискриминацияси, гендер маошидаги тафовут, касбий ўсиш ва юксалиш учун тенгсиз имкониятлар таҳлилига алоҳида эътибор қаратилади. Муаллиф халқаро стандартларни турли мамлакатларнинг миллий қонунчилигига жорий этиш жараёнларини ўрганади ва уларни қўллаш самарадорлиги борасида фикр мулоҳазаларни келтириб ўтади. Шунингдек, ҳуқуқни қўллаш амалиётини такомиллаштириш йўллари, меҳнат соҳасида гендер тенглигига риоя этилишини назорат қилишнинг янги механизмларини ишлаб чиқиш зарурати ҳам муҳокама қилинади.