ЎЗБЕКИСТОН РЕСПУБЛИКАСИ СУД ИШ ЮРИТУВИДА ДАЛИЛЛАР НАЗАРИЯСИНИНГ ҚОНУНИЙ АСОСЛАРИ, МАЗМУН МОҲИЯТИ ВА АСОСИЙ ТУШУНЧАЛАРИ - РУЗМЕТОВ , Ботиржон (YURIST AXBOROTNOMASI, 2021)
Мақолада далиллар назариясини дастлабки тергов ва суд жараёнида фуқаролик, иқтисодий ва жиноий суд ишларида қўллаш масалалари кўриб чиқилган. Бундан ташқари, далилларни йиғиш, текшириш ва баҳолаш билан боғлиқ бўлган Ўзбекистон Республикаси қонунларининг турли соҳаларида ҳақиқатни аниқлашнинг хусусиятлари ёритилган. Мақолада Ўзбекистон Республикаси қонунчилигининг ретроспектив таҳлили ва Совет даври кодексларида далиллар билан боғлиқ нормаларнинг акс эттирилганлиги кўрсатилган. Ҳуқуқшунос олимларнинг фикрлари ва уларнинг суд процесслари доирасида ҳақиқатни аниқлашда далилларнинг ишончлилиги ва этарлилиги ҳақидаги тортишувлари келтирилган. Қадимги ва ўрта асрларнинг тарихий босқичлари бўлган айблов жараёнлари, инквизицион жараёнлар, аралаш жараёнларнинг хусусиятлари, шунингдек, Ўзбекистон Республикасида жараённинг барча иштирокчиларининг ҳуқуқлари ва қонуний манфаатларини тўлиқ ҳимоя қилишга имкон берадиган қонун ҳужжатларининг замонавий ютуқлари батафсил тавсифланган.