INTELLEKTUAL MULK OBYEKTLARIGA BO‘LGAN HUQUQLARNI USTAV JAMG‘ARMASIGA ULUSH SIFATIDA KIRITISH: BUNI QANDAY AMALGA OSHIRISH MUMKIN? - TOSHKANOV, Nurbek (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Maqolada intellektual mulk obyektlariga bo‘lgan huquqlarni yuridik shaxslarning ustav jamg‘armasiga ulush sifatida kiritish orqali tijoratlashtirish masalalari batafsil tahlil qilingan. Muallif ushbu jarayonning huquqiy asoslarini O‘zbekiston Respublikasi qonunchiligi, shu jumladan, Fuqarolik kodeksi va tegishli qonunchilik hujjatlari doirasida yoritadi. Intellektual mulk obyektlarining iqtisodiy va huquqiy qiymatini aniqlash, ularni tijorat muomalasiga kiritish tartiblari va baholash usullarini tahlil qiladi. Shu bilan birga, startap kompaniyalar faoliyatida intellektual mulkdan foydalanish imkoniyatlari, ularning monetizatsiya qilinishi va tijorat yuridik shaxslari uchun iqtisodiy foyda taqdim etishi ko‘rsatib o‘tilgan. Muallif milliy qonunchilikni takomillashtirish, xususan, intellektual mulkni ustav jamg‘armasiga ulush sifatida kiritishni huquqiy tartibga soluvchi maxsus normalarni joriy etish zarurligini asoslaydi. Bu bo‘yicha takliflar bilan cheklanilmasdan o‘zining bir qator xulosalarini keltirib o‘tadi.