SALIMOVA Diyoraxon Baxtiyorjon q HAVO TRANSPORTI TASHUVCHISINING YO’LOVCHI VA BAGAJ TASHISHDAGI JAVOBGARLIGI MANBALARI - SALIMOVA, Diyoraxon (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Maqolada mamlakatimizda havo transportida yo’lovchi va bagaj tashishda tashuvchining javobgarligi manbalari va ularning qo’llanilishi misollar keng yoritilgan. Xususan, ichki tashishda tashuvchining javobgarligi masalasi O‘zbekiston Respublikasi Fuqarolik kodeksi, Havo kodeksi va boshqa qonun hujjatlari bilan tartibga solinishi, xalqaro tashish esa, asosan Havo transportida xalqaro tashishlarga doir ayrim qoidalarni birxillashtirish to’g’risidagi Varshava konvensiyasi (1929) va uning tegishli bayonnomalari asosida tartibga solinishi bayon etilgan. Shartnoma asosida amalga oshiriladigan havoda yo’lovchi tashish harakati xizmat ko’rsatish shartnomasiga mansubligi bois O‘zbekiston Respublikasi “Iste’molchilarning huquqlarini himoya qilish to‘g‘risida”gi Qonunning tegishli normalari tatbiq etilgan holda yo’lovchi huquqlari himoya qilinishi aytib o’tilgan.