YULDASHEVA Govxerjan MARKAZIY OSIYO HUDUDI DAVLATLARINING SUV RESURSLARI SOHASIDAGI SUV DIPLOMATIYASI VA XALQARO-HUQUQIY HAMKORLIGI - YULDASHEVA, Govxerjan (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Mazkur maqola Markaziy Osiyo davlatlari o‘rtasidagi transchegaraviy suv resurslarini boshqarish sohasida suv diplomatiyasi va xalqaro-huquqiy hamkorlikni o‘rganishga bag‘ishlangan. Iqlim o‘zgarishi, aholining o‘sishi va suv iste’molining ortib borayotgan sharoitida suv resurslarini oqilona va adolatli taqsimlash dolzarb ahamiyat kasb etmoqda. Maqolada 1992 va 1993 yillardagi kelishuvlar, Orolni qutqarish xalqaro fondi faoliyati va u bilan bog‘liq institutsional mexanizmlar tahlil qilinadi. "Yuqoridagi" va "quyidagi" davlatlar manfaatlarini muvofiqlashtirishdagi muammolar, mavjud hamkorlik tizimidagi samarasizliklar va ularni isloh qilish zarurati yoritilgan. Xulosa o‘rnida, suv diplomatiyasi Markaziy Osiyoda barqaror rivojlanish, ishonch va tinchlikni mustahkamlashning muhim vositasi sifatida qaraladi.