ПРИМЕНЕНИЕ ИСКУССТВЕННОГО ИНТЕЛЛЕКТА В БОРЬБЕ С КОРРУПЦИЕЙ В ГОСУДАРСТВЕННОМ УПРАВЛЕНИИ - ПУЛАТОВ, САРДОР (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Мақолада давлат бошқаруви соҳасида коррупцияга қарши курашда сунъий интеллект (СИ)ни қўллаш имкониятлари кўриб чиқилган. Давлат харидлари ва давлат билан фуқаролар ўртасидаги рақамли хизматлар соҳасида СИни жорий этиш бўйича халқаро тажриба таҳлил қилинган. Кўп миқдордаги маълумотлар таҳлили ва машинали ўрганиш тизимлари электрон давлат харидлари каби жараёнларнинг шаффофлигини ошириш ва коррупция схемаларини автоматик аниқлашда самарали қўлланилаётгани аниқланган.Мақолада СИнинг давлат харидларида (Жанубий Корея, Европа Иттифоқи, Буюк Британия, Колумбия ва бошқалар тажрибаси) ва фуқаролар билан SMS-хизматлар, чат-ботлар ва овозли ёрдамчилар орқали ўзаро алоқада (АҚШ, Жанубий Корея, Сингапур, Ўзбекистон мисоллари) қўлланилишига алоҳида эътибор қаратилган. Бундай ташаббусларнинг ижобий таъсирлари — пора бериш имкониятларини камайтириш, самарадорлик ва ишончни ошириш, давлат маблағларини тежаш — қайд этилган. Шу билан бирга, потенциал хатарлар — маълумотларни ҳимоя қилиш муаммолари, техник носозликлар, кибер таҳдидлар ва алгоритмларнинг нотўғри хулосалари таҳлил қилинган. Хулосада Ўзбекистон Республикасида СИни миллий антикоррупция тизимига хавфсиз ва самарали жорий этиш учун қонунчиликни такомиллаштириш бўйича тавсиялар берилган. Мақола маҳаллий ва халқаро илмий манбалар, халқаро ташкилотлар материаллари ва расмий маълумотларга таянади.