ELEKTRON TIJORATDA TOVARLARNI QAYTARIB OLISH VA ALMASHTIRISH QOIDALARI - XURSANOV, Rustam (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Ushbu maqolada elektron tijorat doirasida tovarlarni qaytarib olish va almashtirish qoidalarining huquqiy asoslari va amaliy qo‘llanishi O‘zbekiston qonunchiligi hamda rivojlangan davlatlar tajribasi misolida chuqur tahlil qilinadi. Maqolaning asosiy maqsadi – masofadan turib tuziladigan shartnomalarda iste’molchilar huquqlarini himoya qilish mexanizmlarini o‘rganish, mavjud me’yoriy-huquqiy bazada uchrayotgan kamchiliklarni aniqlash va ularni takomillashtirish bo‘yicha aniq ilmiy-amaliy takliflar ishlab chiqishdan iborat. Tadqiqotda huquqiy tahlil, komparativistik usul, statistik ma’lumotlar tahlili hamda real caselarni o‘rganish usullaridan keng foydalanildi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, O‘zbekiston qonunchiligi xalqaro standartlarga yaqinlashgan bo‘lsa-da, elektron tijorat platformalarida qaytarish va almashtirish jarayonlari yetarlicha avtomatlashtirilmagan hamda iste’molchilar uchun murakkablik tug‘diradi. Maqolaning ilmiy yangiligi shundan iboratki, unda Amazon, Yevropa Ittifoqi va Xitoy tajribasi bilan milliy amaliyot qiyosiy tahlil qilinib, elektron qaytarish tizimini raqamlashtirish, real vaqt rejimida monitoring qilish va iste’molchiga qulay axborot tizimlarini joriy etish bo‘yicha taklif va konseptual yo‘nalishlar ishlab chiqilgan.