HUDUDLARNI IJTIMOIY-IQTISODIY RIVOJLANTIRISHDA XALQ DEPUTATLARI MAHALLIY KENGASHLARINING VAKOLATLARI - SAYFIDDINOV, Aqliddin (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Ushbu maqolada xalq deputatlari mahalliy kengashlarining hududlarni ijtimoiy-iqtisodiy rivojlantirishdagi o‘rni va vakolatlari nazariy hamda huquqiy jihatdan tahlil etilgan. Mavzuning dolzarbligi mamlakatda olib borilayotgan konstitutsiyaviy islohotlar, davlat boshqaruvini nomarkazlashtirish siyosati hamda mahalliy vakillik organlari faoliyati samaradorligini oshirishga qaratilgan chora-tadbirlar bilan belgilanadi. Maqolada mahalliy kengashlarning hududiy dasturlarni qabul qilishdagi ishtiroki, mahalliy budjetni tasdiqlash va uning ijrosini nazorat qilish vakolatlari, shuningdek ijro hokimiyati faoliyati ustidan taʼsirchan nazorat o‘rnatishdagi konstitutsiyaviy maqomi yoritilgan. Tadqiqot jarayonida mahalliy kengashlar faoliyatiga oid xalqaro ilmiy-nazariy qarashlar tahlil qilinib, milliy qonunchilik normalari amaliyot bilan uyg‘un holda o‘rganildi. Shu bilan birga, mahalliy kengashlar va hokimlar o‘rtasidagi munosabatlarda “Kuchli Kengash, hisobdor va tashabbuskor hokim” tamoyilining huquqiy va amaliy ahamiyati ko‘rib chiqildi.Tadqiqot natijalari mahalliy kengashlarning davlat boshqaruvi tizimida institutsional maqomi mustahkamlanayotganini va ularning ijtimoiy-iqtisodiy rivojlanish jarayonlaridagi vakolatlari hududiy boshqaruv barqarorligini taʼminlovchi asosiy omil sifatida namoyon bo‘lishini ko‘rsatdi.