XALQARO TASHKILOTLAR DIPLOMATIK HUQUQINING TAVSIYAVIY MANBALARI (NAZARIY-AMALIY TAHLIL) - RAXMANOV , Shuxrat (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Ushbu maqola zamonaviy xalqaro huquqda xalqaro tashkilotlar rezolyutsiyalarining o‘rni va ahamiyatini chuqur tahlil qilishga bag‘ishlangan va xalqaro tashkilotlar tomonidan qabul qilinadigan qarorlarning huquqiy kuchini aniqlash, ularning majburiy yoki tavsiyaviy tabiatini farqlash, shuningdek, xalqaro huquq manbalari tizimidagi o‘rnini belgilashdan iborat. Maqolada BMT Xavfsizlik Kengashi va Bosh Assambleyasi qarorlarining yuridik tabiati, xalqaro tashkilotlarning ichki huquqini shakllantirish jarayonlari, normativ rezolyutsiyalarning mezonlari hamda ularning amaliy ahamiyati batafsil ko‘rib chiqiladi. Tadqiqotda xalqaro tashkilotlar rezolyutsiyalarining turli toifalari ajratib ko‘rsatilib, ularning xalqaro huquq tizimiga ta’siri ham nazariy, ham amaliy nuqtayi nazardan baholanadi. Maqolada xalqaro tashkilotlar rezolyutsiyalari nafaqat xalqaro huquq amaliyoti elementlari sifatida, balki diplomatik huquqning mustaqil manbai sifatida ham o‘rganilib, ularning xalqaro tartibga solish mexanizmlarining rivojlanishidagi dolzarb roli yoritiladi.