ПРОБЛЕМЫ ПРАВОВОГО РЕЖИМА ЦИФРОВЫХ ФИНАНСОВЫХ АКТИВОВ КАК ОБЪЕКТА ГРАЖДАНСКОГО ПРАВА - ХИКМАТОВ, Немат (YURIST AXBOROTNOMASI, 2025)
Maqola O‘zbekiston Respublikasi fuqarolik huquqi tizimida raqamli moliyaviy aktivlar (RMA)ning huquqiy tabiatini hamda ularning an’anaviy fuqarolik-huquqiy munosabatlar obyektlari orasidagi o‘rnini har tomonlama tahlil qilishga bag‘ishlangan. Mazkur maqolada raqamli moliyaviy aktivlarni huquqiy tartibga solishning zarurligi asoslanadi hamda ularning texnologik xususiyatlari, funksional xilma-xilligi va shartnomaviy majburiyatlar tizimidagi ahamiyatidan kelib chiqqan holda huquqiy tartibga solish modeli taklif etiladi. Ishda RMAning muomalada bo‘lishiga oid muammoli jihatlar, shaxsiy kalit (private key) orqali tasdiqlanadigan huquqiy titul masalasi, shuningdek bitimlar tuzishda ularning qiymatini normativ jihatdan belgilash zarurati tahlil qilingan. Maqolada shakllantirilgan mualliflik pozitsiyasi qiyosiy-huquqiy va funksional yondashuvlar asosida “sui generis” sifatidagi raqamli mulkni mustaqil huquqiy rejim sifatida ajratish zarurligini asoslaydi. Volatillik (bahoning o‘zgaruvchanligi) risklarini boshqarish mexanizmlarini normativ tarzda belgilash, smart-kontraktlarni bitimning yozma shakliga teng kuchga ega huquqiy hujjat sifatida e’tirof etish, shuningdek kriptografik kalitlarni mulk huquqini tasdiqlovchi vosita sifatida huquqiy jihatdan tan olish taklif etilmoqda. Asosiy natijalar O‘zbekiston Respublikasi Fuqarolik kodeksini takomillashtirish bo‘yicha aniq takliflarni qamrab oladi.