ХАЛҚАРО АРБИТРАЖ НИЗОЛАРИНИ СУНЪИЙ ИНТЕЛЛЕКТ ТОМОНИДАН ҲАЛ ЭТИЛИШИ МАСАЛАЛАРИ - БАҲРАМОВА , Мохинур (YURIST AXBOROTNOMASI, 2022)
Мақолада биз сунъий интеллект иловаларининг иккита умумий тоифасига эътибор қаратамиз. Биринчидан, арбитрларга ўз вазифаларини вақт ва аниқлик нуқтаи назаридан самаралироқ бажаришда ёрдам бериш учун юридик технологиялар бозорида ҳозирда қандай сунъий интеллект иловалари мавжудлигини таҳлил қиламиз. Иккинчидан, сунъий интеллект тизимлари қайси ҳолатларда инсон арбитрларини ўрнини боса олиши мумкинлиги тадқиқ қилинган. Мақолада тўлиқ сунъий интеллектга ўтиш ҳозирча имконсиз эканлигини таъкидлаб ўтсакда, тўлиқ сунъий интеллектга эга арбитрлар кейинги йилларда оддий масалалар ва низолар билан боғлиқ ишларда кенг қўлланилиши мумкинлиги ёритиб берилган. Шунингдек, арбитражлар учун сунъий интеллектга оид иловалар айниқса, арбитрларга ўз арбитраж функцияларини бажаришда ёрдам берадиган ёки охир-оқибат, ушбу функцияларни ўз зиммасига оладиган иловаларга назар ташлаймиз.