ТЕРГОВГА ҚАДАР ТЕКШИРУВ ЎТКАЗИШДА ПРОЦЕССУАЛ МАЖБУРЛОВ ЧОРАЛАРИНИ ҚЎЛЛАШ ДАВОМИДА ОЛИНГАН ДАЛЛИЛАРНИНГ МАҚБУЛЛИГИ - НИЯЗОВ , Максуд (YURIST AXBOROTNOMASI, 2022)
Мазкур мақолада жиноят-процессуал мажбурлов чораларининг тушунчаси, моҳияти унинг шахснинг ҳуқуқ ва эркинликлари билан боғлиқлиги кўриб чиқилиб, уларнинг ижтимоий жиҳатдан кераклиги ва қўллаш асослари аниқланган. Шунингдек процессуал мажбурлов чораларнинг қўллашга қонунийлиги таъминланиши мезонлари, уларнинг қўллаш мақсадлари ёритилиб процессуал мажбурлов чораларнинг қўллаш мақсадларидан келиб чиқиб таснифланган. Процессуал мажбурлов чораларининг қўллаш асослари тушунчаси ва уларнинг қўллаш борасида босқичлари тушунтириб берилган. терговга қадар текширув ўтказишнинг хусусиятларидан келиб чиқиб, фақат мазкур босқичда ҳам жиноят-процессуал қонунчилиги ва бошқа турдош соҳа қонунчилигининг нуқтаи назаридан қўлланиши мумкин ва мақбул бўлган процессуал мажбурлов чоралари кўриб чиқилган. Мазкур мақолада батафсил равишда ушлаб туришни қўллашни, шахсий тинтув ва олиб қўйишни ўзказилиши тўғрилиги ва ҳаққонийлиги шартлари, мазкур процессуал мажбурлов чораларини қўллаш давомида олинган далилларнинг мақбуллигини таъминлаш мезонлари аниқлаб берилган. Мақоланинг якунида процессуал мажбурлов чораларини терговга қадар босқичида қўлланишини такомиллаштириш бўйича таклифлар келтирилган.