MARKAZIY OSIYODAGI TRANSCHEGARAVYI SUVLAR VA ULARNI O`ZBEKISTONNING SUV-KADASTR MA`LUMOTLARINi SHAKLLANTIRILISHIGA BO`LGAN TA'SIRI - TOSHBOEVA , Robiya (YURIST AXBOROTNOMASI, 2022)
Maqolada Qozogʻiston va Oʻzbekiston misolida Markaziy Osiyoda transchegaraviy suvlardan foydalanish muammolarini xalqaro va milliy huquqiy tartibga solishning hozirgi holati tahlil qilinadi. Qozog‘iston va O‘zbekiston suv qonunchiligini tahlil qilish asosida mualliflar suvdan foydalanishga asoslangan suv kadastrini yuritishda (O‘zbekiston misolida) ifodalangan ichki suvdan foydalanish muammolarini tartibga solishning umumiy va o‘ziga xos xususiyatlarini aniqladilar. transchegaraviy suv resurslari. Bundan tashqari, AQSh va Kanadada transchegaraviy suv ta'minoti sohasidagi ilg'or xorijiy tajriba, shuningdek, xalqaro daryodan foydalanish bo'yicha bir tomonlama qarorni o'zgartirgan Reyn daryosidan foydalanish amaliyoti o'rganildi. qo‘shni davlatlarning barcha mumkin bo‘lgan manfaatlarini mutanosib rivojlantirish. Maqolada quyi oqim mamlakatlari tomonidan ichki suv isteʼmolining joriy taqsimlanish darajasining buzilishi xavfini minimallashtirish maqsadida Markaziy Osiyoda transchegaraviy suvlardan muvozanatli foydalanish sohasida xalqaro hamkorlikni yanada takomillashtirish boʻyicha takliflar ishlab chiqiladi. transchegaraviy suvlarning sifat holati, uning natijalarini yanada suvdan foydalanuvchi mamlakatlarning suv kadastrlariga aylantirish.