МАЪМУРИЙ ИСЛОҲОТЛАР ВА МАҲАЛЛИЙ ИЖРОИЯ ҲОКИМИЯТИ - ХУСАНОВ , Озод (YURIST AXBOROTNOMASI, 2023)
Маҳаллий давлат ҳокимиятини ислоҳ қилиш давлат бошқарувини ислоҳотининг муҳим таркибий қисми ҳисобланади. “Ўзбекистон Республикасида Маъмурий ислоҳотлар концепцияси”да маҳаллий давлат ҳокимияти органларининг ҳуқуқий асосларини такомиллаштириш вазифаси қўйилган эди. Бундан ташқари, 2022-2026 йилларга мўлжалланган Янги Ўзбекистоннинг тараққиёт стратегиясида маҳаллий ижро ҳокимияти ва Халқ депутатлари Кенгашлари фаолиятини такомиллаштириш ҳамда уларнинг ҳуқуқий асосларини замон талабларига мослаштириш қайд этилган эди. Шу мақсадда маҳаллий ижро ҳокимияти органлари тўғрисида махсус қонун лойиҳаси ишлаб чиқилган. Мақолада шу қонун лойиҳасини аҳамияти, ундаги ижобий жиҳатлар билан бирга, лойиҳани янада такомиллаштириш юзасидан таклифлар баён этилган. Жумладан, қонун лойиҳасининг 3,5,6,12,16-моддаларини такомиллаштириш бўйича мулоҳазалар илгари сурилган.