АКЦИЯДОРЛИК-ҲУҚУҚИЙ МУНОСАБАТЛАРНИНГ ЎЗИГА ХОС ХУСУСИЯТЛАРИ ВА РИВОЖЛАНТИРИШ ИСТИҚБОЛЛАРИ - ЮЛДАШЕВ , Жахонгир (YURIST AXBOROTNOMASI, 2023)
Мазкур мақолада акциядорлик-ҳуқуқий муносабатлар ва уларни корпоратив ҳуқуқий муносабатлар тизимида тутган ўрни, моҳияти, хусусиятлари ва ривожланиш истиқболлари бўйича фикр-мулоҳазалар тадқиқ этилди. Унда акциядорлик, шунингдек корпоратив бошқарув қоидаларини шакллантиришда исломий қадриятларга асосланган муқобил услубларни қўллаш имкониятини яратиш таклиф этилди ва бунда акциядорлик бизнесини юритишда халоллик категориясини жорий этиш масаласи таҳлил қилинди. Шунингдек, акциядорлик ҳуқуқий муносабатлар доирасини белгилашда замонавий ахборот технологияларини жорий этиш ва пировард мақсадда оқилона бошқарув концепциясини яратиш таклиф қилинди. Ҳуқуқшунос кадрларни тайёрловчи олий ўқув юртларида “акциядорлик ҳуқуқи” фанини жорий этиш ва шу соҳа бўйича тор мутахассисликка эга бўлган ҳуқуқшунос кадрларни тайёрлаш тизимини йўлга қўйиш масаласи кўриб чиқилди. Таҳлиллар давомида акциядорлик-ҳуқуқий муносабат предмети доирасини бизнес фаолиятини ривожлантириш ва корхона инвестициявий жозибадорлигини ошириш мақсадида акция ва бошқа қимматли қоғозларини реализация қилиш орқали аҳоли қўлидаги бўш капитални бир жойга йиғиш ҳамда улардан самарали фойдаланиш, акциядорларнинг чекланган жавобгарлиги, мураккаб корпоратив бошқарув элиментларини ўзида мужассам этган ҳолда йирик бизнесни амалга ошириш имконияти билан боғлаш зарурлиги таклиф қилинди.