COVID-19 PANDEMIYASI DAVRIDA BEMORLARNING HUQUQLARINI HIMOYA QILISH BO'YICHA EVROPA AMALIYOTI - GAFUROVA , Nozimaxon; TOSHMATOVA , Visolaxon (YURIST AXBOROTNOMASI, 2023)
Mazkur maqola COVID-19 pandemiyasi davrida mijozlar huquqlarini himoya qilishning Yevropa amaliyotini o‘rganishga bag‘ishlangan. Ushbu mavzuga nisbatan ilmiy qiziqish oshganligining sababi shundan iboratki, hozirda inson huquqlarini, shu jumladan mijozlar huquqlarini himoya qilish bo‘yicha mintaqaviy tizimlar universal tizimlarga nisbatan o‘zining samaradorligini ko‘rsatmoqda. Bunday samaradorlik ko‘plab omillarga bog‘liq bo‘lmoqda: mintaqaviy xalqaro mexanizmlar mahalliy muammolarni hal qilishda nisbatan moslashuvchanlikni namoyon qilmoqda, shuningdek, inson huquqlari bo‘yicha standartlar ko‘p jabhada milliy qonunchilikda o‘z aksini topmoqda. Bundan tashqari, allaqachon sud ishlarini ko‘rishda manba sifatida aniq pretsedentlar ham shakllangan. Mintaqaviy tizimlarning yana bir muhim yutug‘i shundaki, ushbu tizim doirasida huquqbuzar davlatga nisbatan qo‘llaniladigan sanksiyalar xalqaro darajadagilarga nisbatan yanada samarali hisoblanadi. Qayd etish lozimki, aynan Inson huquqlari bo‘yicha Yevropa sudida (IHYS) so‘nggi vaqtlarda pandemiya bilan bog‘liq holda mijozlar huquqlarining buzilishiga taalluqli murojaatlar ko‘paymoqda, bu esa uning amaliyotini yanada boyitmoqda, shuningdek mazkur sohada tizimli muammolar aniqlanmoqda. Shunga ko‘ra, IHYSning amaliyotini o‘rganish va milliy sud tizimlarida qo‘llash maqsadga muvofiq hisoblanadi.