ХАЛҚАРО НИЗОЛАРНИ ТИНЧ ЙЎЛ БИЛАН ҲАЛ ЭТИШ ВОСИТАСИ СИФАТИДА ХАЛҚАРО ТЕРГОВ КОМИССИЯЛАРИНИНГ ПРЕДМЕТ СОҲАСИ ВА ВАКОЛАТЛАРИ - ЭГАМБЕРДИЕВ , Дилшод (YURIST AXBOROTNOMASI, 2023)
Халқаро тергов комиссиялари замонавий халқаро ҳуқуқнинг халқаро муносабатларни тартибга солиш воситаси сифатида тез-тез қўлланилмоқда. Халқаро тергов комиссияси бу “халқаро орган” тушунчаси билан қамраб олинган тергов гуруҳидир. Ўз навбатида бундай тузилмалар бирон бир давлатнинг бошқарув тизимига киритилмаган ва халқаро муносабатларда ўз номидан иш олиб борувчи мустақил орган ҳисобланади. Бугунги кунда халқаро ҳуқуқда халқаро тергов комиссиялари ўз навбатида “Тергов комиссияси” ва “Фактларни аниқлаш бўйича миссия” деб юритилиб келинмоқда. Албатта мазкур комиссиялар фаолиятини ўрганиш бугунги кунда долзарб бўлиб келмоқда. Шу боисдан, халқаро ҳуқуқнинг бу институти предмет соҳаси ва уларнинг ваколатлари билан яқиндан танишиб чиқиш мазкур фаолиятнинг халқаро ҳуқуқдаги ўрни қанчалик муҳим эканлигини билиш мумкин. Мақолада муаллиф томонидан фаолиятнинг предмети ва ваколатлари таҳлил этиб берилган. Шунингдек, мазкур соҳа фаолиятини янада ривожлантириш мақсадида таклифлар ишлаб чиқилган.